History

In 2002 werd Jos van Breda 50 jaar. Zijn boezemvriend Bernard Smits gaf hem een brouwcursus cadeau, Beide heren waren al fanatiek lid van de Vereniging Bierproeven in hun woonplaats Moergestel. Ze waren verzot op speciaal bieren en deden mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Blind Bierproeven die jaarlijks worden georganiseerd door de Alliantie voor BierTapperijen (ABT). De brouwcursus werd gevolgd bij amateurbierbrouwvereniging De Roerstok te Tilburg. Bernard deed zelf ook mee. Als snel brouwden de vrienden onder de veranda hun eerste speciaal biertje. Het ging steeds beter en er kwamen ketels waarmee 80 liter gebrouwen kon worden. Het was nog steeds voor eigen gebruik, want hun vijf zonen en hun vrouwen bleken allen fervent liefhebber van speciaal bier.

In 2005 gingen ze commercieel onder de vlag van de Vereniging Pierewaaiers Reuzenbieren. In opdracht van de lokale carnavalsvereniging waar Bernard voorzitter van was, werd er een jubileumbier ontwikkeld voor het 44 jarig bestaan. Het werd een tripel met de naam Ermelindis, genoemd naar de heilige Ermelindis en de Moergestelse reuzin. Dit bier vond gretig aftrek op de lokale markt en bleek een blijver.

De ambachtelijke thuisbrouwerij onder de naam Jober (Jos en Bernard) draaide volop en er werd een jaar lang elke zaterdag met hout dat met toestemming werd gezaagd uit de plaatselijke bossen, gebouwd aan een Oostenrijkse hut. Dat werd het proeflokaal voor proeverijen en andere feestelijke gelegenheden.

De volgende stap was het ontwikkelen van twee nieuwe bieren. Tegelijkertijd werd er voor de Ermelindis een nieuw recept ontwikkeld. Om de kwaliteit en de continuïteit te garanderen werden de grote batches in opdracht gebrouwen bij de ”Proef”brouwerij te Lochristi in België. Het assortiment bestond nu uit een blond bier, genoemd naar de reuzin uit een nabij gehucht, de Heukelomse Mie. De tweede was al de Ermelindis, de Moergestelse reuzin en heilige, maar nu omgevormd tot een India Pale Ale. En de laatste werd een Imperial Belgian Stout, genoemd naar de Oisterwijkse reus Peer Paorel.

Er werd aardig wat omgezet. De kas van de carnavalsvereniging groeide, maar tegelijkertijd waren er nieuwe investeringen nodig. Er werd besloten om zelfstandig te gaan. In december 2010 werd er een BV opgericht. Jos en Bernard vonden nog een partner Martin Op ‘t Hoog. Reuzenbieren B.V. was geboren, genoemd naar het lokale Reuzengilde..

Het assortiment bestaat nu uit 4 vaste bieren en 3 seizoensbieren. Ze dragen nu de merknaam ReuZ (afkorting van ReuZenbieren), gevolgd door de aanduiding van het biertype. Zo is er nu de ReuZ Blond, de ReuZ Dubbel, de ReuZ IPA en de ReuZ Stout. De seizoensbieren zijn de ReuZ Lentebock, de ReuZ Dubbelbock en de ReuZ Winterbier. De bieren zijn verkrijgbaar in diverse horecagelegenheden in Brabant en bij de betere slijters in Brabant en al een groot deel van de andere provincies. Geniet van een van onze opvallende bieren  of gewoon bij je thuis op de bank.

koken (640x480)

Agenda

  • No posts

    There aren't any posts at the moment.

More agenda items >

Downloads

Here you can find background data of our beers, brewers and brewery, were you can download them.

Downloads >

Contact

"Reuzenbieren BV"
Burgemeester Maeijerstraat 22
5066 VL Moergestel

Telephone: 06 519 37 346
E-mail : info@reuzenbieren.nl

To contact >