Brewing process

Stap 1 SchrotenTijdens het schroten wordt een samenstelling van verschillende moutsoorten geplet (niet gemalen). Door het pletten blijft het kaf intact, wat later tijdens het filteren een grote rol speelt.
  Stap 2 MaischenDe geschrote mout wordt samengevoegd met water. Het mengsel wordt op verschillende temperaturen verhit en wordt voor een bepaalde tijd op deze temperatuur gehouden. Tijdens het maischen wordt het zetmeel van de mout omgezet in suikers.
 Stap 3 SpoelenNadat alle zetmeel is omgezet in suiker, wordt het vocht (wordt nu wort genoemd) van de vaste bestanddelen (wordt nu bostel genoemd) gescheiden door een metalen zeef.  Tijdens het laatste deel van het spoelproces wordt de bostel nog met zuiver water nagespoeld om hiermee alle nog resterende suikers uit de bostel te spoelen.
   Stap 4 KokenDe wort wordt vervolgens gekookt. Tijdens het koken ontwijken stoffen die de smaak van het bier aantasten en worden proteïnen tot een soort pudding (in goed Duits: trüb) gebonden. Tijdens het koken wordt bovendien de hop toegevoegd en lossen de hopbitterstoffen op in de kokende wort. De brouwers voegen nauwelijks andere bestanddelen tijdens het koken toe, zoals kruiden en dergelijke. Er wordt vrijwel altijd gewerkt met verse hopbloemen, soms met hoppellets.
   Stap 5 KoelenAls laatste stap van het brouwproces wordt de wort door de filterplaat in de kookketel overgeheveld naar een koeler en van daar naar het vergistingvat. De hop blijft achter en in de koeler wordt de wort gekoeld naar een temperatuur afgestemd op de te gebruiken giststam. Bij ondergist naar rond de 10 graden, bij gebruik van bovengist naar 22 graden. Als alle wort in het vergistingvat is geheveld, wordt biergist toegevoegd.
   Stap 6 VergistenMeestal wordt er gewerkt met een vloeibare gistkweek, soms wordt er gewerkt met korrelgist. Bij gebruik van vloeibare gist wordt de wort ook nog langdurig belucht, voordat het vergistingvat naar de vergistingkist  of –kamer gaat. Beide zijn tot op 1 graad nauwkeurig regelbaar. Tijdens het vergisten worden de suikers door de giststam omgezet in alcohol en bijproducten (onder andere esters).  De keuze van de giststam heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak van het bier. De brouwers kiezen vaak voor verrassende giststammen.
   Stap 7 LagerenNadat het bier uitgegist is en de gist zich begint af te zetten op de bodem van het vat, wordt het bier overgeheveld naar een lagerton. De ton gaat naar een koelruimte. Hier kan het bier op een temperatuur tussen de 2 en 3 graden celsius tot rust komen. De laatste gistresten worden afgezet.
   Stap 8 BottelenNa afloop van het lagerproces wordt het bier gebotteld, op temperatuur gebracht om de nagisting op de fles te starten, geëtiketteerd en verpakt. Soms wordt er ook op fust afgevuld.

 

Agenda

  • No posts

    There aren't any posts at the moment.

More agenda items >

Downloads

Here you can find background data of our beers, brewers and brewery, were you can download them.

Downloads >

Contact

"Reuzenbieren BV"
Burgemeester Maeijerstraat 22
5066 VL Moergestel

Telephone: 06 519 37 346
E-mail : info@reuzenbieren.nl

To contact >